УНИЦЕФ засилва подкрепата си за децата в Газа по време на на крехкото примирие

18.08.2014 15:22

Газа, 16 август 2014 – Временното примирие помогна на УНИЦЕФ да осъществи жизнено важната си подкрепа за децата в Газа, но е нужен дългосрочен мир за достигането на още стотици хиляди деца, които отчаяно се нуждаят от помощ, за да възобновят живота си.

“Този конфликт, който идва след поредица от предходни такива и задълбочаваща се бедност, би имал унищожително въздействие над децата, които съставят половината население на Газа. Съвместно с партньорите ни, предоставяме жизнено важни грижи, услуги и материали, но нуждите на децата са огромни,”каза Заместник-Изпълнителния Директор на УНИЦЕФ Йока Бранд.

Г-жа Бранд пристигна по-рано тази седмица в Газа  заедно с Мария Каливис, Регионален Директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка и Представителя на УНИЦЕФ за региона Джун Кунуджи, за да се срещнат с 16-те служители на УНИЦЕФ в Газа. Те се срещнаха и с разселени и ранени деца в Газа, а също така разговаряха и с деца в Сдерот, южен Израел.

Г-жа Бранд посочи, че благодарение на примирието, техническите екипи на УНИЦЕФ са били способни да възстановят критично важна инфраструктура, разрушена в следствие на въздушните атаки, включително водопроводи и канализация. Над 110 000 души са получили до момента достъп до чиста питейна вода и хигиенни материали, а болниците – снабдени с нови лекарства и консумативи. Специално пригодени за деца защитени места са изградени в шест лагера за разселени хора, а около 6 000 деца, страдащи от посттравматичен шок са получили психологическа подкрепа.

“Съвместно с партньорите ни бихме искали да достигнем колкото може повече деца с подкрепата, от която те се нуждаят. А това може да стане възможно ако като хуманитарни работници получим хуманитарното пространство, от което се нуждаем,” заяви Мария Каливис.

“Само през месец юли в Газа са се родили над 4 500 деца. В името на тези деца, както и на всички останали, призоваваме ангажираните в конфликта страни да предпазят децата от последващо насилие и да постигнат трайно примирие - примирие, което ще защитава детството." призова г-жа Каливис.

Повече от 450 деца са убити в Газа в следствие на въздушните нападения и обстрел. Повече от 2 900 са ранените деца, а повече от 50 000 са бездомни.

УНИЦЕФ призова за помощ от 13,7 милиона долара за децата и техните семейства в Газа. До момента са получени по-малко от една четвърт от нужните средства.

###

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.