Вирусът Зика се разпространява, но УНИЦЕФ е на терен, за да предпази общностите

02.02.2016 13:12

 

НЮ ЙОРК / ПАНАМА / ЖЕНЕВА, 2 Февруари 2016 - Вирусът Зика е глобална опасност за общественото здраве, като вече засяга повече от 20 страни в Латинска Америка и Карибския басейн. В усложнената ситуация УНИЦЕФ работи с правителствата за мобилизиране на общностите и  превенция на заразяването.

„Въпреки че все още няма убедителни доказателства за причинно-следствената връзка между микроцефалия и вируса Зика, има достатъчно основания за незабавни действия. Ние трябва да действаме бързо, за да предоставим на жените и бременните майки нужната информацията, за да защитят себе си и своите бебета. Също така трябва да ангажираме общностите с информация как могат да се спрат комарите, който пренасят и предават този вирус.“, каза д-р Хедър Паповитц, старши съветник по спешните ситуации към УНИЦЕФ.

Регистрираните случаи на микроцефалия при новородени бебета в Бразилия са се увеличили до 4180 между  22 октомври 2015 г. и 26 януари 2016 г. За цялата 2014 г. е имало 147 случаи в страна. В сътрудничество с правителството и други партньори, УНИЦЕФ ангажира общностите в Бразилия с послания за това как да се избегнат ухапвания от комари и премахване на местата за размножаване.

С бързото и мащабно разпространение на вируса, съществуват някои прости мерки, които могат да помогнат да за безопасността на хората, а именно: използване на препарат против насекоми; носене на светли дрехи, които покриват цялото тяло; премахване на места, където комарите могат да се размножават; както и поставяне на комарници на прозорците и вратите. Бременните жени, които предполагат, че са заразени с вируса, трябва да потърсят специализирана грижа от медицински специалист.

До този момент за увеличаване на случаите на микроцефалия се съобщава само в Бразилия, но УНИЦЕФ подготвя своята подкрепа и за други страни в региона, като ще окаже нужното съдействие на националните правителства, използвайки своята регионална мрежа от 24 офиса, обслужващи 35 страни и територии.

УНИЦЕФ стартира набирането на почти 9 милиона щатски долара за своите програми за ограничаване на разпространението на вируса и ограничаване на неговото въздействие върху новородените и техните семейства в региона.

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:     
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Тел.: 02 9696 208    
е-mail: jtzocheva@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.