Водата е….време да бъдеш дете

29.08.2016 09:54

 

Водата е….повече от средство за оцеляване. Водата е...време да бъдеш дете

Световна седмица на водата - 28 август - 02 септември 2016

Достъпът до чиста вода е повече от средство за оцеляване: той е възможност за време за детето да бъде дете – да учи, да играе и да бъде щастливо. Но за да могат да се наслаждават на това безценно време, семействата имат нужда от достъп до чиста вода в близост до техните домове.

Децата по света прекарват твърде много време, за да носят вода или да търсят тоалетна. В световен мащаб жените и момичетата, взети заедно, прекарват около 200 милиона часа на ден, в опити да открият безопасно място да отидат до тоалетна.

Липсата на достъп до чиста вода и санитарно-хигиенни условия поставя в риск здравето на децата. Те прекарват времето си в заболявания или доставяне на вода, вместо да правят нещата, които им помагат да се развиват. Сред тях са: ходене на училище, игра с приятели, да помагат в домакинската работа или просто да бъдат деца.

Новата шеста Цел за устойчиво развитие за вода и санитарно-хигиенни условия апелира за достъп до чиста питейна вода за всички хора по света. Първата стъпка за постигането на тази цел е да бъде осигурен достъп до основни водоснабдяващи съоръжения за хората на максимално разстояние - 30 минути път от-до техните домове. Дългосрочната цел е да бъде осигурен достъп до чиста вода за всички хора по света в техните домове.

В Световната седмица на водата  за 2016 г., която се отбелязва от 28 август до 2 септември, УНИЦЕФ ще подчертае значението на намаляване на времето, което прекарват децата, за да се снабдяват с вода или да търсят тоалетна. Целта на седмицата е децата да празнуват и да се забавляват с всички неща, с които биха се забавлявали, ако имаха достъп до чиста вода и санитарно-хигиенни условия в близост до домовете си, например – учене, игра, безгрижност.

Темата е #Water is…time (Водата е…време). Социалните медии по целия свят ще използват този хаштаг, за да олицетворят значението на водата в живота на хората. За децата, които прекарват безценни часове в снабдяване с вода или в търсене на тоалетна #Водата е време.

В България близо 24% от децата под 6 г. нямат нито баня, нито душ в домовете си, сочат данни на Евростат за 2014 г. Същият процент за страните от ЕС е 2,4%. 

 

Източник: Евростат, 2015 г.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org.

 

Всяко дете иска семейство - национална кампания за приемна грижа

01.01.2010 in Проекти

Приемната грижа означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители не са в състояние да полагат ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

06.12.2013 in Проекти

Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.