Все още лекари съветват родители да изоставят децата с проблеми

16.02.2012 09:40

В следващия епизод на «Такъв е животът - Да бъдеш родител» ще ви срещнем със семейството на 10-годишния Божидар от Варна. Той е роден със синдрома на Даун и още при раждането му лекарите са посъветвали родителите му - Бисерка и Коста да го оставят в дом. 10 години по-късно Божидар ходи на училище, пее и танцува и е едно изключително щастливо дете. Майка му споделя, че с много търпение може да се преодолее всякакъв проблем и че никога не са си и помисляли да се откажат от детето си. С помощта на специалистите от «Карин дом» във Варна, Божидар се развива много добре и успява да живее пълноценно.

Това е и целта на семейството на Ники, който е с диагноза аутизъм. Родителите му - Даниела и Божидар продължават борбата със системата. Въпреки обещанията пред камерите на bTV, месеци след това близнаците още не са тръгнали на детска градина. Родителите на  Ники и Моника се питат докога ще продължава „въртележката на бюрокрацията и нечовешкото отношение"? Защо вместо да получават подкрепа и помощ, за да отгледат двете си деца, въпреки диагнозата и трудностите, те получават само празни обещания и затворени врати? В събота от 15ч. по bTV ще разберете как медиите за пореден път ще се намесят, за да им помогнат.

Младата майка Поли, която също има дете с разстройство на психическото развитие е решила да не чака помощ от никого и да се опита да осигури на малката си дъщеря всички специалисти, от които тя има нужда. Детето от месеци работи с логопед, който й помага да възвърне речевите си способности. В родителския кооператив са взели решение да наемат и още специалисти и педагози, за да растат децата им в най-добрата възможна среда. В същото време Поли с носталгия си спомня за нейното детство, когато децата са били далеч по-свободни и са играели навън на воля.

Всичките 6 деца на Данчо и Стефка от с. Кокорево растат и играят на воля и близо до природата, но заради лошо стечение на обстоятелствата. Семейството е изгубило къщата си при пожар и сега живее във фургон в края на селото. Предстои им много вълнуващ ден - всичките деца тръгват на училище и на детска градина. Те са щастливи и заради факта, че общината им помага, като е освободила всички деца от такси в градината и осигурява закуска и топъл обяд за учениците. Така семейството се надява да даде добро образование на децата си, за да имат по-успешен и щастлив живот след това.

Всички вълнуващи истории на героите на "Такъв е животът - Да бъдеш родител" можете да проследите в събота от 15 ч. По bTV.

За контакт и повече информация:

Боряна Гидикова
"Супернова медия"
Email: bgidikova@supernovamedia.bg

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.