Юникойн - първата валута, посветена на доброто, влиза в употреба от днес

11.06.2015 15:48

11 юни 2015 - Днес фондацията на H&M, която оказва подкрепа на УНИЦЕФ, представя пред света една нова валута - Юникойн. Инициативата има за цел да позволи на деца да подпомогнат връстниците си по света в правото им на достъп до възможности  за образование от най-ранна възраст.  Единственият начин дете  да се сдобие с монета Юникойн е като я „обмени“ със своя рисунка на интернет адрес unicoins.org. А единственото нещо, за което може да я „ изхарчи“, са образователни материали.

Научни открития, свързани с развитието на мозъка, сочат, че ранните години от живота на детето - от раждането до осмата годишнина, са жизнено важни за развитието на способността му да учи.  Най-скорошният напредък в неврологията обогатява разбирането ни за това как мозъкът се развива през първите години от живота , а нарастващ брой изследвания все по-убедително потвърждават, че програмите, които се прилагат от по-рано, особено за най-уязвимите деца, водят и до по-добри резултати за самите тях, родителите им и обществото като цяло. Въпреки това над 200 милиона деца на възраст под 5 години в развиващите се страни не успяват да достигнат пълния си потенциал в когнитивното развитие поради бедност, лошо здраве и хранене, както и недостатъчна грижа.

Чрез новаторската си дейност фондацията на H&M помага на УНИЦЕФ да повиши осведомеността относно това колко е важното ранното детско развитие, като същевременно предоставя възможност на хората да допринесат за него.

Заедно с родителите си децата могат да качат своята рисунка на unicoins.org., като така разкрият своите мечти и стремежи за бъдещето си. След това ще я „обменят“ с Юникойн монета , с която да подкрепят правото на всяко дете  на ранно детско развитие, грижа и предучилищно образование. Материалите ще достигнат до децата по света чрез УНИЦЕФ.

„Без значение къде живеете, това, което ви свързва с всички деца по света, е способността да мечтаете. Споделяйки детските рисунки, можем да помогнем да повече деца да развият пълния си потенциал и да осигурят едно по-добро бъдеще за себе си“, каза Шарлът Брюнстрьом, програмен директор за образование във фондацията на H&M.

Кампанията Юникойн е част от световната програма за образование - сътрудничество между фондацията на H&M и УНИЦЕФ, датираща от 2014 година. През февруари 2014 година Фондацията обяви грант към УНИЦЕФ на стойност от 9,3 милиона щатски долара в рамките на 3 години. Този грант дава възможността на УНИЦЕФ да включи 73 600 деца в програми за ранно детско развитие, както и да окаже влияние върху правителствата, за да направят ранното детско развитие приоритет, да го включат в националния дневен ред и да отделят бюджети, за да адресират проблемите.  Малко донори или правителства правят бюджета за ранно детско развитие приоритетен и затова фондацията на H&M иска да допринесе и запълни тези пропуски, като окаже подкрепа на УНИЦЕФ.

„1 на всеки 3 деца в развиващия се свят не развива пълния си потенциал преди да започне началното си образование заради бедност, липса на достъп до образователни възможности, лошо здраве и недохранване.  Заедно можем да променим това, като осигурим достъп на най-уязвимите деца до ранна детска грижа и образование.  УНИЦЕФ и фондацията на H&M вярват, че е възможно да дадем най-добрия старт в живота на всяко дете. Помогнете ни да разпространим идеята си като, се включите в Юникойн кампанията още днес.“, каза Пиа Р. Брито, съветник за  ранно детско развитие към централа на УНИЦЕФ.

Инфографики, снимки, информация за Юникойн, как да размените рисунка, както и информация за ранно детско развитие може да откриете на www.unicoins.org

::Целите на Фондацията на H&M и Световната програма за образование на УНИЦЕФ до 2017 година:

::73 600 уязвими деца в 6 държави по света да бъдат облагодетелствани от програмите за ранно детско развитие;

::Три правителства да са включили ранното детско развитие в дневния ред на национално развитие, както и да са подсигурили бюджети за това;

::Първият глобален доклад на тема ранно детско развитие да бъде публикуван. Докладът ще насочва фокуса на внимание върху индикаторите за ранно детско развитие и ще спомогне за това глобалните разбирания за значимостта на ранното детско развитие да бъдат променени.

За Фондацияра на H&M: 
Фондацията на H&M е независима организация с нестопански цели. Мисията й е да създаде устойчива позитивна промяна и да подобри условията за живот, като инвестира в общности, хора и новаторски идеи. Чрез партньорствата си с водещи организации по целия свят, Фондацията допринася за промяна в три главни области, избрани от служителите на H&M и клиентите на веригата - образование, чиста питейна вода и еманципиране на жените.  За да подобри още повече условията за живот, Фондацията оказва подкрепа на новаторските идеи, които спомагат за запазването на природните ресурси, както и могат за осигуряването на неща от първа необходимост при извънредни ситуациив държавите, в които веригата H&M  присъства.  Днес Фондацията е финансирана от семейството на Стефан Персон, основателни и собственици на H&M. За повече информация - hm.com/consciousfoundation

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.