За децата на Алепо: Изявление на Герт Капелер, регионален директор на УНИЦЕФ

14.12.2016 15:12

 

Време е светът да се застъпи за децата на Алепо и да сложи край на кошмара им!

Аман, 13 декември 2016 г. „Днес, докато насилието в Алепо продължава да ескалира, хиляди деца страдат в мълчание и под ударите на брутални атаки, а светът - гледа.

Време е светът да се застъпи за децата на Алепо и да сложи край на кошмара им. Според тревожни сведения от лекар в града, много деца, може би повече от 100, непридружени или разделени от семействата си, са в капан - в сграда, подложена на тежки атака в източно Алепо.

Ние призоваваме всички страни в конфликта да позволяват безопасна и незабавна евакуация на всички деца. Непридружените и разделени деца имат право да бъдат регистрирани от неутрална хуманитарна организация и да се обединят със семействата си - където и да са те.

УНИЦЕФ е дълбоко загрижен от непроверени съобщения за извънсъдебни убийства на цивилни, включително деца и припомни на всички страни за техните задължения съгласно международното право. Призоваваме всички враждуващи страни незабавно да постигнат примирие в Алепо и да позволят на хуманитарните организации да доставят спешна помощ на семейства и деца в нужда, където и да са, без условия.

Цивилни, които желаят да напуснат източно Алепо, трябва да имат право да го направят безопасно и достойно. Екипът на УНИЦЕФ в Алепо е готов да окаже помощ, включително осъществяване на евакуацията на децата. Децата на Алепо са наша отговорност и трябва да бъдат подпомогнати сега. Няма място за повече извинения.“

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Моят глас е важен - Детското участие и етичното му отразяване в медиите

30.05.2016 in Проекти

Bulgaria ON AIR и УНИЦЕФ България стартират съвместна кампания за правото на децата на глас и етичното им отразяване в ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.