За трета поредна година УНИЦЕФ провежда инициатвата Най-големият урок в милиони училища и класни стаи по целия свят

17.11.2017 08:44

София, България 16 ноември 2017 г. – УНИЦЕФ и партньори, за трета поредна година, ще проведат инициативата „Най-големият урок“ в милиони училища и класни стаи по целия свят, за да запознаят децата с Глобалните цели за устойчиво развитие, които бяха приети от Общото събрание на ООН през септември 2015 г. „Най-големият урок“ се стреми да въвлече децата и младите хора в дискусия за ролята, която те могат да изиграят, за да помогнат на света да постигне Глобалните цели и да ги вдъхнови да бъдат активни участници в общностите, в които живеят.

Стартът на тазгодишната кампания в България беше даден в 23 СУ „Фредерик Жулио Кюри“ в гр. София. Учениците от 9 клас се запознаха с Глобалните цели за устойчиво развитие и по-конкретно с цел 12 - Отговорно потребление, като имаха възможност да дискутират предизвикателствата, пред които е изправен светът, заедно с експерти от УНИЦЕФ. 

Учениците от България се присъединяват към милионите момичета и момчета от над 100 страни от целия свят, които също ще станат част от „Най-големият урок“ и ще научат за ключовите постижения, които си поставят Глобалните цели. Тази година образователните материали, които УНИЦЕФ разработи и адаптира така, че да могат да бъдат използвани от учителите и учениците от цялата страна, се фокусират върху следните глобални цели: Добро здраве (цел 3); Равенство между половете (цел 5); Намаляване на неравенствата (цел 10) и Отговорно потребление (цел 12). Образователните и информационни ресурси, специално създадени за ученици на възраст от  8 до 18 г. на български език, ще им дадат уникалната възможност да научат за Глобалните цели за устойчиво развитие, как да бъдат глобални граждани и как да предприемат позитивни действия в техните общности.

„Най-големият урок“ дава уникална възможност на ученици и учители от целия свят да се превърнат в глобални граждани. Уроците подкрепят обучението по различни направления като: наука, география, гражданско образование и технологии и помагат на учителите и учениците да изследват важни, глобални въпроси като човешките права, бедността и климатичните промени.

Като основен партньор на инициативата „Най-големият урок в света“, УНИЦЕФ успя да укрепи глобалното си представителство и партньорства, като изигра решаваща роля в процеса на подпомагане предоставянето на глобалните послания на повече от 25 езика за над 500 милиона момичета и момчета в 160 страни. България е една от трите най-активните страни в инициативата (заедно с Аржентина и Малайзия), като до този момент се включиха над 50 000 ученици от 1500 класа от над 400 училища в цялата страна. Те дадоха и свои решения на глобалните предизвикателства.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. 

За повече информация 
Жаклин Цочева, Директор Комуникации 
УНИЦЕФ България 
Тел.: 02/9696207 
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.