Забавянето в растежа на децата поради недохранване може да бъде преодоляно

15.04.2013 10:43

Еднo на всеки четири деца в световен мащаб е с изоставане в растежа поради недохранване 

ДЪБЛИН, 15 април 2013 г. - Нов доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес показва доказателства, че има реален напредък в борбата срещу изоставането на растежа при децата поради недохранване - скритото лице на бедността за 165 милиона деца на възраст под пет години. Докладът показва, че ускореният напредък е възможен и необходим.

Подобряване на детското хранене: постижим императив за световния напредък потвърждава, че ключът към успеха срещу изоставането на растежа при децата в резултат на недохранване е да се фокусира вниманието върху бременността и първите две години от живота на детето. Изоставането в растежа не означава детето да има по-нисък ръст за възрастта си. Това също може да означава забавяне в развитието на мозъка и познавателните способности на детето.

"Изоставането в растежа поради недохранване може да убие шансовете на едно дете в живота , както и да убие възможностите за развитие на цял един народ", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „Доказателствата, които имаме за постигнатия напредък, показват, че сега е времето да действаме, за да го ускорим“.

Едно на четири от всички деца под 5-годишна възраст в световен мащаб е с изоставане в растежа, заради хронично недохранване в критични периоди на растеж. Около 80 на сто от децата с изоставане в растежа по света живеят общо в 14 страни.

Докладът на УНИЦЕФ подчертава успехите в борбата за подобряване на политиките и  програмите за хранене и промяна на поведението в 11 държави: Етиопия, Хаити, Индия, Непал, Перу, Руанда, Демократична република Конго, Шри Ланка, Киргизстан, Обединена република Танзания и Виетнам.

Вредата, причинена от изоставането в растежа на тялото и мозъка на детето е необратима. Това влошава справянето в училище и доходите в бъдеще. Това е несправедливост, която често се предава от поколение на поколение и пречи на развитието на нацията. Децата, които изостават в растежа си поради недохранване са изложени на по-висок риск от смърт поради инфекциозни болести, отколкото другите деца.

В някои части на Индия - дом на 61 милиона деца с изоставане в растежа поради недохранване – вече се наблюдава напредък. В Махаращра, най-богатата част на страната и вторият най-гъсто населен район, при 39 на сто от децата под две годинки се наблюдава изоставане в растежа през 2005-2006. Техният брой обаче беше намален до  23% в периода до 2012 г., според мащабно, държавно проучване за храненето, главно благодарение на  подкрепата на работниците на първа линия за подобряване на детското хранене.

В Перу, изоставането в растежа на децата поради недохранване е редуцирано с 1/3 между 2006 и 2011 г. В следствие на Инициатива за борба с недохранването, която лобира политически кандидати да подпишат „5 от 5 от 5“ ангажимент за намаляване на броя на децата под 5 години, които страдат от изоставане в растежа с 5% за период от 5 години, както и да се намалят неравенствата между градските и селските райони. Перу използва своя опит от успешни по- малки проекти и интегриране на интервенциите за подобряване на храненето в други програми. Той също така се фокусира върху най-уязвимите деца и жени и децентрализираните държавни структури.

Етиопия намали изоставането в растежа при децата поради недохранване от 57% на 44% и смъртността на деца под 5-годишна възраст от 139 смъртни случая на 1 000 живородени деца до 77 на 1000 между 2000 и 2011. Ключови стъпки за постигане на тези резултати бяха изпълнението на национална програма за хранене, осигуряването на мрежа за социална подкрепа в най-бедните райони и насърчаване на помощта за изхранване чрез общностите.

Изоставането в растежа и другите форми на недохранване са намалени чрез редица прости и доказани стъпки например подобряване на храненето на жените, ранно започване на кърменето и изключително кърмене, предоставяне на допълнителни витамини и минерали, както и подходяща храна – особено по време на бременността и през първите две години от живота на детето.

В доклада се казва, че съществуващите решения и работата на нови партньорства, включително Инициативата за борба с недохранването могат да създадат безпрецедентна възможност за справяне с недохранването на децата като ускорят напредъка чрез координирани проекти с подкрепата на донорите и измерими цели.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ: http://www.unicef.bg

За повече информация:

Peter Smerdon, UNICEF New York, Tel + 1 212 303 7984, Mobile: + 1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org

Sarah Crowe, Spokesperson for the Executive Director, Tel: +1 646 209 1590, scrowe@unicef.org

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.