„Заедно от детската градина“

06.05.2016 10:28

© UNICEF Bulgaria/2016

Историята на малката мишчица Ками и нейните приятели от детската градина

Ками е лъчезарно и усмихнато момиче.  
Kами е дете със специфични образователни потребности…  
Но не бихте предположили от снимката, ако ние не Ви бяхме казали, нали?    
Така и трябва да бъде – защото Ками е дете като всички останали. Тя има същите права като другите деца - да посещава детска градина редом с тях, за да играят, учат и растат ЗАЕДНО!

© UNICEF Bulgaria/2016

В детската градина на Ками - ЦДГ „Звънче“ в град Лом – има „вълшебна стая“ за децата, които имат нужда от допълнителна подкрепа и внимание, за да наваксат със знанията и да имат равни шансове за развитие като всички деца в детската градина.

Средата в ресурсния кабинет, както и в цялата детска градина, е приветлива, уютна, цветна и приятелски настроена към децата, за да може всяко едно от тях да се чувства комфортно и предразположено да разгърне пълния си потенциал.

© UNICEF Bulgaria/2016

Докато Ками е във „вълшебната стая“, нейните приятели от групата вече се подготвят за театрална пиеса. Но в нея, разбира се, има специална роля и за Ками… Сигурно се чудехте защо тя е облечена в костюм на мишчица в първите снимки.

© UNICEF Bulgaria/2016

Да - децата пресъздават любимата на всички приказка „Дядо вади ряпа“. Те се стараят много, но силите им не са достатъчни, ако не действат ЗАЕДНО, със специалната супер-сила и на малката мишка :-) Само така те ще имат успех – когато са сплотени, солидарни и толерантни.

© UNICEF Bulgaria/2016

Ряпата е извадена, а мишчицата се покланя на публиката! Мисията е успешна!  

© UNICEF Bulgaria/2016

Накрая всички са доволни! Госпожата взима ряпата и децата се подготвят за следващите си подвизи.

© UNICEF Bulgaria/2016

Те вече знаят ценния урок – всеки има място в градината на дядо; всеки има място и в детската градина – и само ЗАЕДНО децата са способни да извършват добри дела и да побеждават!

След победата над голямата ряпа децата танцуват задружно!

Снимки и текст: Ивайло Спасов

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.