“Заедно от детската градина“

13.05.2016 14:41

 

Историята на Криси и нейните приятели от 124 ЦДГ „Бърборино“ в София

© UNICEF Bulgaria/2016

Тази сутрин Криси се е успала за детската градина и мама решава да си останат вкъщи и да прекарат деня заедно. На Криси обаче й липсват игрите с приятелите в детската градина и моли мама все пак да я заведе.
И така, двете се появяват с широка усмивка.  

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Криси пристига в групата и нейните приятели вече я очакват с нетърпение. Тя влиза с танцова стъпка и показва на всички, че лявата страна на тялото й, която е засегната по рождение, вече е доста по-добре и момиченцето се чувства щастлива, развивайки се в компанията на своите връстници.

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Мама сяда заедно с децата, докато Криси се отпусне напълно, а госпожата на групата ги приветства и приканва да се включат в занятията. Преди да постъпи в тази детска градина, на Криси й е било отказано от други две – но сега тя и семейството й вече са намерили най-подходящата среда за развитие.

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Криси вече е запълнила белия лист с пъстра рисунка и мама го показва на приятелите на момиченцето. 

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Заедно цялата група проследява как един от приятелите на Криси показва научените букви. Макар и на по 4 и 5 годинки, децата вече се подготвят за училище. Там те ще продължават да бъдат заедно и да си оказват подкрепа, за да може всеки от тях да развие своя потенциал спрямо индивидуалните си способности и таланти. 

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Криси е радостна и доволна, че е прекарала още един ден заедно със своите приятели в детската градина.

 

© UNICEF Bulgaria/2016

 

Мама и Криси се подготвят да се приберат вкъщи, за да може на следващия ден Криси да се присъедини с нови сили към своите приятели.

 

© UNICEF Bulgaria/2016

Криси показва на директорката на детската градина какво е нарисувала и какви вълнения е имала през деня, прекаран с приятели.

Само когато са заедно, децата се превръщат в толерантни, съпричастни и солидарни личности и се научават да уважават различията си и да гледат на тях като на възможност, а не като проблем, за цялото общество.

124 ЦДГ "Бърборино" е сред 32-те избрани детски градини, в които УНИЦЕФ и партньори изграждат приобщаваща среда за децата със специфични потребности и увреждания. Вижте пълния списък с детските градини тук.  

Снимки и текст: Ивайло Спасов

Вижте повече информация за кампанията на УНИЦЕФ и bTV "Заедно от детската градина" тук

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.