Заедно в Непал - благотворителна изложба се открива на 26 май в НДК

21.05.2015 09:36

 

 

Благотворителна изложба “Заедно в Непал” се открива на 26 май в 19.00 ч. в централното фойае на Националния дворец на културата (НДК). Организатори са шестима приятели, върнали се от пътуване в Хималаите 5 дни преди земетресенията. Всички събрани дарения ще отидат за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България и TeachForNepal. Събитието се организира в партньорство с НДК и е част от своеобразна седмица, посветена на Непал и в помощ на пострадалите от земетресенията.

Организатор на изложбата е една от българските групи, тръгнали към върха на света през пролетния сезон. Христо, Калоян, Бойко, Велина, Методи и Милена заминават за Непал на 2 април и се връщат на 20 април - 5 дни преди опустошителното земетресение от 25-и. Пътуването им започва от Катманду и минава през 'столицата на шерпите' Намче Базар, където на 12 май удари второто сериозно земетресение от магнитуд над 7 по Рихтер. След това те продължават към маршрута в посока базовия лагер на Еверест, като част от групата изкачва връх Гокио на 5369 м.

Помогнете да видим Непал такъв, какъвто го видяхме ние шестимата! Заедно можем да помогнем децата на Непал да преодолеят бедствието и да се върнат в училище. Трусовете взеха повече от 8,000 жертви и остави без дом над 500,000 души в Непал. В някои села между 80 и 90% от къщите и училищата са абсолютно разрушени. 

:: С дарение от 50 лв. УНИЦЕФ осигурява 5 000 таблетки за пречистване на питейна вода на засегнатите семейства;

:: 150 лв. ще осигурят животоспасяващи соли за рехидратация на 200 деца;

:: 300 лв за кампанията на Teach For Nepal означават храна и подслон за цял месец на едно пострадало семейство!

На откриването ще се запознаете и със Стоян Маринов, който заедно с трите си деца преживя и двете големи земетресения в Непал. Те бяха на Базовия лагер на Еверест 30 минути преди лавината, а в последствие се оказаха в близост до епицентъра на труса в Намче Базар. Ще можете да опитате и традиционна непалска храна от ресторант Гуркха.

Как да помогна?   
Всеки посетител на изложбата ще има възможност да подкрепи каузата, като си избере снимка, картичка или просто остави определена сума в кутиите за дарение. Предвижда се и онлайн платформа, чрез която желаещи да помогнат ще могат да го направят от разстояние, както и да поръчат избрани снимки от изложбата. Следете информацията за събитието и начините за даряване на www.zaednovnepal.com    

УНИЦЕФ и Teach for Nepal   
Часове след земетресението Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) моблилизира екипи и ресурси, за да се отзове на най-спешните нужди на децата, пострадали след земетресението. Незабавно са подготвени товарни полети с над 120 тона хуманитарна помощ, включваща: животоспасяващи лекарства, храна, вода, вакснини, хигиенни комплекти, палатки и одеяла за спешно подпомагане на пострадалите.

В международен план УНИЦЕФ има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат за възстановяването на Непал, възлиза на близо 500 милиона долара.

Teach For Nepal е неправителствена организация с мисия да предоставя равен достъп до качествено образование за всяко дете в Непал. Предизвикателството е голямо – 70% от учениците отпадат от образователната система преди 10 клас, а само 28% от достигналите тази възраст преминават успешно националните матури. 

След труса екипът и учителите на организацията стартираха кампания, за да предоставят основни провизии в краткосрочен и дългосрочен план на пострадалите семейства. В партньорство с местни лидери, те работят и по изграждането на временни училища, в които децата да продължат образоватления си процес до пълното възстановяване на основните сгради. След първоначалната помощ, организацията очаква да насочи усилия към дългосрочно възстановяване на общностите с фокус върху училищната система. 

Контакти     

За организаторите:     
Бойко Благоев, boikoblagoev@gmail.com, +359 884 406000

За НДК:    
Михаела Петрова, mihaelapetrova@ndk.bg, + 359 889 393771

За Уницеф:    
Петя Петкова, ppetkova@unicef.org, +359 885 244 566 

За Teach For Nepal:    
Shristi K.C, shristi@teachfornepal.org, +977 15012014

Материали за медиите

Примерни снимки от изложбата: 

300x250 онлайн банер

728x90 онлайн банер

1200 x 1200 - Facebook banner

851×315 - Facebook cover photo

1200 х 600 - Twitter banner

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.