Защо 40% от бебета у нас се раждат чрез цезарово сечение и има ли родилката право на избор как да роди?

24.01.2012 10:51

В следващия епизод на "Такъв е животът - Да бъдеш родител" ще засегнем един от най-наболелите въпроси в родилната помощ у нас - прекалено големия брой на ражданията чрез секцио у нас. Много от родилките са поставени пред свършен факт с обяснението, че само и единствено лекарите решават как да протече едно раждане. Героите на предаването, обаче, задават все повече въпроси и настояват за това всяка една жена да има възможност да участва във взимането на едно толкова важно решение.

Милена от София е доброволец, който освен по темите за кърменето, активно участва в прокарването на тези идеи. Тя помага на една от новите героини на "Такъв е животът" - Олга, майка на две момчета, родени чрез секцио, която сега се надява да роди третото си дете по естествен път. Тя е наела специална дула от Холандия, която ще й помогне този път, желанието й да се изпълни и то не в болнични условия, а в обикновена хотелска стая.

В същото време, Сиса е приета в Пловдивската болница, където всеки момент ще започне раждането на детето й. За съжаление, тя е съвсем сама и не среща никаква подкрепа в този толкова важен момент. Длъжна е да се подчини на решението на лекарите да роди в пълна упойка чрез секцио, заради техните прогнози, че бебето е твърде голямо, за да се роди по естествен път. Как се чувства Сиса минути след операцията и какво означава да се събудиш вече майка, ще видите в предаването в събота.

За Нона и Милен от Варна с появата на техния трети син започва и нов етап от приключението, наречено родителство. Ще ви покажем първите мили моменти на бебето с мама и как таткото подготвя батковците и къщата за посрещането на новия член на семейството у дома.

Друг проблем на родителството, доста разпространен и в България ще ви разкажем чрез историята на Дани и малкия Тома. Тя е млада жена, която работи и следва и от скоро отглежда сама четири годишния си син. Какви проблеми трябва да разрешава един самотен родител и къде среща подкрепа в тези кризисни времена ще ви разкажем в "Такъв е животът".

Всички вълнуващи истории на героите на "Такъв е животът - Да бъдеш родител" можете да проследите в събота от 15 ч. По bTV.

  

За контакт и пoвече информация:

 Боряна Гидикова
"Супернова медия"
Email: bgidikova@supernovamedia.bg

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.