Завърши четвъртата фаза на Работилници за родители, организирани от УНИЦЕФ

11.07.2014 11:40

С повишен интерес приключи четвъртата фаза на „Работилница за родители“ – програма за ранно детско развитие, организирана от УНИЦЕФ България в партньорство с читалища, общини, градска библиотека и детска градина.

Над 200 майки и бащи участваха напълно безплатно в споделените пространства на Работилниците, което им даде възможност да обогатят знанията и уменията си за отглеждане на малките им деца. Ето какво споделиха някои родители:

„Хареса ми това, че станахме група. Дойдох на работилниците, за да мога да подредя хаоса от всичко, което съм чувала за възпитанието. УНИЦЕФ ми помогна да разграничавам свободата, любовта и контрола. Благодаря!” думи на млада майка относно ползите от участието й в Работилниците.

„Работилницата беше много важна за мен, тъй като ние родителите често се притесняваме да поставяме правила и трудно намираме баланс между добрите отношения с децата си и това което трябва да се свърши от децата.” обяснява друг родител, участник в семинарите.

 „Разбрах, че е от изключителна важност да се отнасяш с детето си като с равноправен член на семейството, да му гласуваш доверие, да предоставяш по-голяма самостоятелност, защото прекаленото обгрижване не е от полза, да стимулирам доверието на детето ми в собствените му възможности, да разпознавам чувствата му.“ споделя родител преминал през Работилниците.

Програма „Работилница за родители“ предоставя на родители на деца до четиригодишна възраст възможност да споделят в присъствието на специалисти и други родители своя опит, знания и притеснения, свързани с отглеждането и общуването с малките деца и в дискусията с тях да намерят най-доброто решение и подход към своето дете.

Всяка Работилница се състои от 12 последователни сесии, които се провеждат веднъж седмично и включват лекции, интерактивни упражнения и дискусии.

По време на работилниците, в групи от 15 души, родителите научават за основните психологически потребности на децата в тази възраст, за това как могат да насърчат познавателното и емоционално развитие на своето дете, как да поставят граници без да прибягват до насилие и как ефективно да общуват с малкото дете. Сесиите се провеждат на тематично подходящи места като читалища и детски градини.

Следващата фаза на Работилниците ще стартира през есента на 2014 година. През месец септември на електронната страница на УНИЦЕФ ще публикуваме контактите на координаторите на програмата по места, за да може желаещите родители да се запишат за участие в групите.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Работилница за родители - Да пораснем заедно

16.11.2011 in Проекти

„Работилниците за родители - Да пораснем заедно" ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.