Земетресението в Непал: 12 бебета се раждат на всеки час без основни медицински грижи в най-тежко засегнатите области в Непал

15.05.2015 12:37

 

Катманду, 15 май 2015 – По данни на УНИЦЕФ, около дванадесет бебета се раждат на всеки час без достъп до основни медицински грижи в най-тежко засегнатите области от двете мощни земетресения в Непал, които разрушиха болници и родилни отделения. Детският фонд на ООН предупреждава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за възстановяване на ключовите медицински пунктове през следващите месеци, има сериозен риск за живота на повече от 18 000 бебета и майки. 

Най- малко 70% от центровете за родилна помощ в 14 от най-тежко засегнатите области в Непал са били засегнати или разрушени, като на някои места разрушенията достигат 90%. Затрупаните съоръжения са оставили много бременни жени без достъп до здравна грижа, от която се нуждаят за безпроблемно и безопасно раждане на техните бебета. Хиляди семейства са загубили своите домове, оставяйки майките и техните новородени без сигурна среда. 

„Има опасност броят на майките, които са родили извън болниците и центровете за родилна помощ, да нарасне с повече от една трета, особено в най-тежко засегнатите области на страната след земетресението от края на миналия месец. Първите дни от живота на бебето са най-критични и опасни за децата и ние сме изключително загрижени за здравето и благосъстоянието на децата и на техните майки.“, заяви Томо Хозуми, Представител на УНИЦЕФ в Непал.

Въпреки постигнатия напредък през последните няколко десетилетия, достъпът до качествени медицински грижи за майки и новородени в Непал остава ограничен, дори преди земетресенията.

Всеки ден 38 новородени умират, най-често по предотвратими причини, а една жена умира от усложнения по време на раждането на всеки 8 часа.

Преди трусовете, малко над една трета (38,64%) от майките в най-тежко засегнатите региони са родили в здравни заведения, докато на всеки 3 от 5 бременни жени в цялата страна (59,5%) са били консултирани преди раждането. УНИЦЕФ се опасява, че след двете опустошителни земетресения наличието на адекватна здравна грижа е още по-ограничено.

„Както и уязвимите новородени, бременните жени също се нуждаят от спешна помощ, поради риск от преждевременно раждане, аборт или усложнения в следствие на преживения стрес и объркването, причинени от земетресенията. Очакваме около 90 жени на ден, които ще се нуждаят от Цезарово сечение в най-тежко засегнатите области на Непал и в момента, системата не може да се справи.“ – допълни Томо Хозуми. 

УНИЦЕФ работи денонощно със своите партньори, за да осигури доставките за бебета и майки, които се нуждаят от спешна помощ, включително:

:: Изгражда десетки медицински палатки за спешна помощ, включително палатки за раждане в засегнатите райони;
:: Работи за създаването на 22 импровизирани жилища в най-тежко засегнатите райони, за да се погрижи за майките и новородените, които нямат достъп до болница и дом, в който да се завърнат;
:: Създава мобилни клиники, които да доставят спешна медицинска помощ на най-уязвимите майки с деца, предимно в областите, в които здравните заведения са били повредени или унищожени;
:: Осигурява доставки с чисти комплекти за раждане в областите Синдупалчоук и Горкха, стотици мрежи за легла в област Нуакот и стотици одеяла за областите Лалитпур, Раменчап, Дхадинг, Синдхупалчок и Макуанпур и родилното отделение в Катманду;  
:: Разпространява комплекти за спешна медицинска помощ, които съдържат важни медикаменти, за да помогнат на повече от 300 000 души в 10 области;  
:: Насърчава кърменето и осигурява добавки като желязо и фолиева киселина за бременните и майките в засегнатите региони;  
:: Доставя стотици комплекти с бебешки дрехи в областите Синдупалчпк и Горкха. 

В международен план Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат за възстановяването на Непал, възлиза на близо 500 милиона долара.  

 

КАК БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА ДЕЦАТА В НЕПАЛ

:: През дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България;

:: По банков път на следната дарителска сметка:    Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF; Основание: Непал

:: Чрез SMS с текстNEPAL на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

Повече информация на: www.unicef.bg или на: www.facebook.com/unicef.bulgaria 

 

За   УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.   

За повече  информация:
Ивайло Спасов
Консултант Комуникации   
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org  

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.