Земетресениетo в Непал в снимки

12.05.2015 10:49

 

Фото есе

Май 2015: най-страшното земетресение през последните 80 години удари Непал на 25 април 2015 г. с трус от 7,8 по скалата на Рихтер, който опустоши цели общности.  Близо 4.2 милиона души, сред които 1.7 милиона деца са пострадали тежко. УНИЦЕФ и партньори работят в най-тежко засегнатите региони, за да гарантират, че животоспасяващата помощ ще достигне до най-нуждаещите се.  
11 годишно момче стои пред разрушения си дом в област Бхактапур, една от трите области на Катманду. Двама от неговите роднини са загинали в следствие на земетресението, което отне живота на повече от 7,300 души и рани над 14,300 до 4 май. 

Снимка: © UNICEF/NYHQ2015-1068/Chen

Повече от  191,000 домове са били разрушени, а над 175, 000 засегнати, оставяйки 2.8 милиона души без дом. Жителите на град Бактапур търсят онова, което е останало от домовете им. 

 Снимка: © UNICEF/NYHQ2015-1068/Chen

Когато най-основната инфраструктура е сериозно пострадала или разрушена, децата и техните семейства са уязвими към заболявания и епидемии, като същевременно имат спешна нужда от храна, вода, подслон, хигиенни материали и здравна грижа. Жена утешава дъщеря си в област Катманду. 

 © UNICEF/NYHQ2015-1094/Panday

Жена в Бактапур събира онова, което е останало от нейния дом. Тя е успяла да се измъкне от дома си по време на мощния трус и сега очаква да отиде във временен лагер. 

 

Снимка:UNICEF/NYHQ2015-1067/Chen 

Спасителните служби и местни граждани търсят хора, които имат нужда от помощ в историческия площад Дурбар след мощното земетресение в столицата Катманду. Изравненият със земята площад е един от обектите, обявени от ЮНЕСКО за Световно културно наследство. 

 Снимка:UNICEF/NYHQ2015-1047/Nybo

Войници се опитват да спасят мъж, пропаднал в дупка под земята в опит да се спаси по време на вторичните трусове. Стотици такива вторични трусове са били отчетени, включително с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер. 

 

Снимка: UNICEF/NYHQ2015-1074/Chen

Земетресението преобръща както сгради и домове, така и човешки животи. Три дни след бедствието, оцелели индийци, които работят в Непал, се редят на опашка, за да бъдат евакуирани в родната им страна. 

 Снимка: UNICEF/NYHQ2015-1076/Chen 

Момче от Непал, оцеляло след земетресението, след като домът му в Катманду е бил разрушен, чака в автобус, за да бъде евакуиран при свои роднини в друг град. 

Домовете на стотици хиляди хора са разрушени и сега са принудени да останат в импровизирани лагери.

„Най-важното нещо за мен е подслонът. Къщата, която бяхме наели е напълно срутена“, споделя Сайера. Тя и нейното бебе сега живеят в палатка на открито в Катманду. 

 

До 4 май, 58 подобни временни лагери приютяваха повече от 37,500 души, останали без дом в долината на Катманду. Две момичета си играят с техните домашни папагали под навес в парк в Катманду. 

 

Снимка:UNICEF/NYHQ2015-1095/Panday

Деветгодишната Джесика Шреста (в центъра), е преглеждана от здравен служител в област Катманду. Тя и най-добрата и приятелка си играели, когато земетресението започнало. Децата се укрили под маса. Въпреки че Джесика оцелява, нейната приятелка загива. Майката на Джесика споделя, че дъщеря й е травмирана.  

 

Снимка:UNICEF/PFPG2015-2694/Panday

Радио шоуто „Bahandai Suandai“ (слушане и говорене) стартира с подкрепата на УНИЦЕФ и радио Непал след земетресението. Радиото предоставя на слушателите актуална информация, психо социална подкрепа по телефона и образователни радиопрограми за децата.

 

Подкрепените от УНИЦЕФ защитени пространства за деца, осигуряват сигурни места, където децата могат да учат, да играят и да получат подкрепа за възстановяване след  преживения ужас. На безопасно място в област Лалитпур, децата рисуват сцена на типично непалско село. 

 

Снимка: UNICEF/NYHQ2015-1084/Nybo

„Щастлива съм тук, защото имам възможността да оцветявам и да се изразявам“, каза единадесетгодишната Моника Лама, която се намира в защитено пространство за деца.

Домът й е бил напълно разрушен след земетресението, но семейството й успява да се размине без сериозни наранявания. 

Снимка: UNICEF/NYHQ2015-1086/Karki 

Деца скачат на въже извън защитеното пространство, в което се намира Моника.  След катастрофата, която променя почти всеки аспект от всекидневния живот, шансът за децата да играят отново е стъпка към нормализиране и възстановяване. 

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.