Моят глас е важен - Детското участие и етичното му отразяване в медиите

Моят глас е важен - Детското участие и етичното му отразяване в медиите

Целта е насърчаване на консултациите с деца и зачитане правото им на мнение по всички въпроси, които ги касаят

Национална телевизия Bulgaria ON AIR и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) поставят началото на дългосрочна кампания „Моят глас е важен“. Целта й е да популяризира  правото на децата да изразяват доброволно, свободно и безопасно своите позиции по всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено, както и да постави на дневен ред етичното отразяване на деца в медиите. В каузата ще се включат и сайтовете на медийна група Investor – dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.

Инициативата е в партньорство с Омбудсмана на Р България, Министерство на образованието и науката и Държавна агенция за закрила на детето. 

В рамките на кампанията за първи път в национален ефир деца ще имат възможност да участват в различни предавания на Bulgaria ON AIR, за да се убедят зрителите във важността и стойността на тяхната гледна точка дори по теми, които привидно касаят само възрастните. Ако досега дори не сме се замисляли за мнението на децата за състоянието на детските площадки и пътищата в страната, за вредните съставки в храните или условията в българските болници, за насилието и социалната закрила вече ще го чуем с гласа на децата в информационните и развлекателните предавания на Bulgaria ON AIR и сайтовете dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg. 

 

В допълнение на това, изследване на УНИЦЕФ, свързано с отразяването на децата в медиите в България, показва сериозни нарушения на правата на децата, когато се отразяват теми, свързани с тях. Например: 

-  Не се запазват в тайна личните данни и лицата на деца, които са в риск или под закрила. 

- Уязвимите деца – като жертвите и свидетелите на насилие или престъпление – биват подлагани на „обстрел“ от журналистически въпроси, което ги принуждава да се връщат към случилото се и за пореден път да преживяват травмата, т.е. липсва щадящо отношение към децата, както и уважение към личното им мнение и пространство. 

- Най-много се нарушават правата на децата онлайн и в печатните издания (заради липсата на регулаторни органи), но най-голям ефект нарушението има, когато се случи по телевизията - заради широкия й обхват и споделянията в социалните мрежи. 

През 2015 г. УНИЦЕФ в България проведе, заедно с Държавната агенция за закрила на детето и с подкрепата на Българска национална телевизия, първата в България национална консултация с деца, в която се включиха доброволно над 6000 момичета и момчета от цялата страна – деца на различна възраст, пол, социален статус, религиозна и етническа принадлежност, физическо и интелектуално развитие. Те заявиха категорично, че най-големите проблеми за тях са: 

- Ширещата се бедност, която засяга всички аспекти на живота им; 

- Насилието във всичките му форми (както в дома, така и в училище); 

- Некачественото образование (което за тях е остаряло, безинтересно, натоварващо и лишено от практическа насоченост); 

- Лесният достъп до алкохол и наркотици, който води до тежки последствия. 

Затова кампанията на УНИЦЕФ България и Bulgaria ON AIR „Моят глас е важен“ цели от една страна да бъде чут гласът на децата в медийното и обществено пространство, а от друга – да се демонстрират добри практики за отразяване на теми, свързани с децата, техните семейства и обществото по начин, който не нарушава техните права. 

Резултати, изводи и препоръки от изследването „Моят глас е важен“ можете да прочетете тук: http://bit.ly/1VnyURG. Целия доклад ще намерите тук: http://bit.ly/1SNXkxN 

Освен че посочиха предизвикателствата – децата се ангажираха и с конкретни решения. Част от тях можете да видите тук: http://bit.ly/1YvgKve. Те ще бъдат взети предвид при актуализацията на Националната стратегия за детето в парламента

ВИДЕО-материал, обобщаващ проблемите и решенията на децата, идентифицирани от самите тях, можете да видите тук: https://youtu.be/IKwYeXTT1AM 

Какво представлява ПРАВОТО на детско участие?  
Детското участие е гарантирано от Конвенцията на ООН за правата на детето и е право на всички деца – както на индивидуално, така и на групово ниво. На индивидуално ниво, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии, политици) взимат решения, които ги засягат. Като група – децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството. 

Как детското участие се отразява на развитието на личността и цялото общество:

 

Повече за миналогодишната кампания на УНИЦЕФ "Моят глас е важен" вижте тук.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

Годишен доклад на УНИЦЕФ България 2015

21.09.2016 in Проекти

Вижте какво постигнахме ЗАЕДНО с Вас за децата в България и по света през 2015 г. ...

УНИЦЕФ: Поставете най-уязвимите юноши на първо място при изготвяне на новата европейска стратегия за младежта

17.04.2018 in Новини

Регионалният Директор на Детския фонд на ООН за Европа и Централна Азия се срещна с г-н Румен Радев, Президент на ...

Не на тормоза в училище

16.02.2017 in Новини

Облечете розови фланелки, снимайте се и изпратете снимки, за да кажем НЕ на тормоза в училище! ...

За децата на Алепо: Изявление на Герт Капелер, регионален директор на УНИЦЕФ

14.12.2016 in Новини

Призоваваме всички страни в конфликта да позволяват безопасна и незабавна евакуация на всички ...

МАЛКИ ИСТОРИИ: ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

14.11.2016 in Новини

Темата на историята е какво искам за всяко ...

Колко струва едно списание? Година, две, три...

30.09.2016 in Новини

Децата в конфликт със закона често са жертви на бедността на своите ...

Годишен доклад на УНИЦЕФ България 2015

21.09.2016 in Новини

Вижте какво постигнахме ЗАЕДНО с Вас за децата в България и по света през 2015 г. ...

Състоянието на децата по света 2017 - децата в дигиталния свят

14.12.2017 in Публикации

Състоянието на децата по света 2017 - децата в дигиталния свят ...

Годишен доклад на УНИЦЕФ България 2015

21.09.2016 in Публикации

Вижте какво постигнахме ЗАЕДНО с Вас за децата в България и по света през 2015 г. ...

Комитет по правата на дететo: Заключителни наблюдения във връзка с консолидирания трети, четвърти и пети периодичен доклад за България

06.07.2016 in Публикации

Напредък и предизвикателства във връзка с правата на децата в държавата-страна по Конвенцията на ООН за правата на ...

Приобщаващото образование - интервю с Д-р Джералдин Сканлън за УНИЦЕФ България

07.06.2016 in Публикации

Инервю за УНИЦЕФ България с д-р Джералдин Сканлън, която има над 20-годишен опит в областта на ранното детско ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.