Великолепната шесторка

Великолепната шесторка

Вторият сезон на „Великолепната шесторка" се излъчи от септември до декември 2010 г. по bTV. Шоуто създаде нов модел на благотворителност в България и бе излъчвано в най-гледаното време на bTV в продължение на 3 месеца.

Мисията на шоуто, което отново се реализира в партньорство с УНИЦЕФ, беше да събере средствата, с които да бъде закрит дом за деца на възраст 0-3 г., а именно домът в Шумен. За целта УНИЦЕФ създаде мрежа от услуги за подкрепа на семейства и родители на малки деца, която ще се превърне в модел за затваряне на домове за бебета и превенция на изоставянето. Слоганът на предаването е «Семейство за всяко дете!»

ПРОЕКТОБЮДЖЕТ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ДОМ ЗА ДЕЦА 0-3 В ШУМЕН >>

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ >>

Престоят в дом е най-пагубен за бебето. Той води до необратими последствия за развитието му и му отнема всички шансове за нормален живот. Последните проучвания посочват, че броят на децата от 0 до 3 години, отглеждани в домовете за медико-социални грижи, остава сравнително постоянен в продължение на 10 години. В момента в тях се отглеждат около 40% от общия брой на децата, отглеждани в специализирани институции в страната. Всяка годината държавата финансира с милиони отглеждането на изоставени бебета и малки деца по изключително неефктивен начин, без да предлага качествени услуги, необходими за тяхното нормално физическо развите и без да осигурява ефективна подкрепа за семействата.

Дългосрочната цел и на второто издание е, създаване на модел за закриване на дом за бебета от УНИЦЕФ, който отговорните институции да интегрират в законодателството и да приложат в цялата страна.

Ани Салич - едно от най-обичаните лица на bTV и  посланик на добра воля на УНИЦЕФ - отново води „Великолепната шесторка". Изпълнителен продуцент на шоуто отново е „Глобал филмс", а режисьор - Магърдич Халваджиян. На сцената заедно с Ани Салич се изявявиха музикалният продуцент Ангел Заберски и група „Акага". Във „Великолепната шесторка" по време на серия от концерти 6 популярни български изпълнители пяха в дуети с 6 известни личности от публичното пространство. Сред тях са изявени лица от сферата на театъра, спорта, медиите и др. Звездите участватха в шоуто на bTV абсолютно безвъзмезно. Формирането на дуетите ще стане на живо пред очите на зрителите в първия епизод на предаването. Всеки можеше да гласува със sms за своите фаворити сред участниците и техните изпълнения, като средствата се събираха в сметка на УНИЦЕФ за целите на социалния проект.                                                                                             

Както и в първия сезон на "Великолепната шесторка" трите мобилни оператора "МТел", "Глобул" и "Виваком", както и компанията "Интерактив медиа сървисис", която отчита sms телефонията, работиха абсолютно безвъзмездно и така от стойността на всеки дарен от зрителите sms (1,20 лв. с включен ДДС), за мисията на шоуто отиваше по 1 лев. 

„Великолепната шесторка" бе част от цялостна кампания на bTV Media Group, в която участваха всички медии в групата - bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, PRO.BG, RING.BG, радиостанциите N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM, Classic FM и PRO FM, както и всички сайтове на медийната група. Целта беше посланията на „Великолепната шесторка" да достигнат до максимална аудитория, така че милиони граждани да променят нагласите си към изоставянето на бебета и да допринесат за закриването на „Дом за медико-социална грижа за деца 0-3".

ИСТОРИЯ НА ПРЕДАВАНЕТО

"Великолепната шесторка" е първото по рода си у нас благотворително шоу, чрез което в началото на 2008 г. bTV привлече цялото обществено внимание към съдбата на изоставените деца в България. Благодарение на зрителите на bTV, както и на много корпоративни и частни дарители, от януари до май 2008 г. бяха събрани средства в размер на 1 869 788.74 лева. С тях беше осигурена грижа в среда, близка до семейната, за всички деца от дома в с. Могилино, станал печално известен в цял свят след излъчването на филма на Би Би Си "Изоставените деца на България".

Събраните средства от "Великолепната шесторка" бяха предоставени на УНИЦЕФ за създаването на социалната услуга "Малка къща за деца" на различни места в страната, така че децата от Могилино да бъдат преместени в среда, близка до семейната. УНИЦЕФ инвестира средства и в специализирано медицинско и рехабилитационно оборудване за нуждаещите се деца, както и в обучение на специалисти, които работят с децата, така че те да достигнат пълния си интелектуален капацитет. Услугата "Малка къща за деца" беше създадена няколко общини, които могат да предоставят възможности за качествени социални и здравни услуги, както и местни специалисти - Русе (2 къщи), с. Гложене (1 къща), Варна (1 къща), Две Могили (1 къща) и София (1 къща).  Проектът приключи официално на 31 август 2010 г. с откриването на последната „Малка къща за деца" в община София.

Моделът за закриване на дома в село Могилино ще бъде използван за поетапното закриване  на всички домове за деца с увреждания у нас , така че по него в момента със средствата от държавния бюджет се извеждат 1386 деца.

ПЪЛEН ОТЧЕТ ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕ НА ДАРЕНИЯТА ОТ ПЪРВИЯ СЕЗОН НА ВЕЛИКОЛЕПНАТА ШЕСТОРКА >>

УНИЦЕФ благодари за абсолютно безвъзмездното участие на звездите Данчо Караджов и Мариана Векилска, Мариана Попова и Тити Папазов (победители в първия сезон), Рени и Николай Свинаров, Дичо и Нели Иванова от Survivor, Деси Добрева и Мартин Захариев, и Веселин Маринов и Румяна Маринова. Благодарим и на мобилните оператори "МТел", "Глобул" и "Вивател", както и на "Интерактив медиа сървисис", които отчитаха безвъзмездно резултатите от гласуването в благородната инициатива.

Промяната на нагласите на обществото към проблема с изоставените деца у нас е първата стъпка към процеса на извеждане на децата, настанени в специализирани институции в България и отглеждането им в подходяща за тях среда.

Резултати от проект "Семейство за всяко дете"

14.01.2016 in Проекти

Какво постигнахме заедно от 2010 до 2015 година в област ...

Оценка на закриването на ДДМУИ – с. Могилино

27.02.2014 in Проекти

По поръчка на УНИЦЕФ няколко изследователи посетиха услуги в общността, в които са настанени деца и младежи, ...

Отчетоха междинни резултати от проекта “Семейство за всяко дете”

31.10.2013 in Проекти

За 2013 г. към 1572 семейства са картографирани в областта и на тях им се оказват социални услуги, които предлагат ...

Две години Семеен център в гр. Шумен

14.10.2013 in Проекти

Семейният център в гр. Шумен, подкрепен от УНИЦЕФ, отбеляза своя втори рожден ден. През 2013 г. Центърът е консултирал ...

Истинска история: Младен

14.05.2013 in Проекти

Преди няколко години, когато станах приемна майка, не вярвах, че през дома ми ще преминат толкова много бебета. Самата ...

УНИЦЕФ открива трети Семейно-консултативен център за родители и малки деца във Велики Преслав

05.10.2012 in Проекти

Днес отвори врати третият Семеен център за деца и родители в област Шумен, в гр. Велики Преслав. Центърът ще работи ...

УНИЦЕФ: 2 700 000 деца по света живеят в институционална грижа

01.06.2017 in Новини

Най-големият дял в е страните от Централна и Източна Европа – но липсват данни за най-уязвимите деца ...

Резултати от проект "Семейство за всяко дете"

14.01.2016 in Новини

Какво постигнахме заедно от 2010 до 2015 година в област ...

Последното дете от Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен беше настанено в приемно семейство

27.08.2015 in Новини

Всяко дете има право да живее в семейна среда. Настаняването на деца в институции е вредно за тяхното ...

През 2015 г. УНИЦЕФ откри нови филиали на Семейно-консултативните центрове в страната

23.07.2015 in Новини

УНИЦЕФ България помага на все повече деца и семейства с предоставяне на консултации и ...

Николинка: Отново ще съм майка, но за първи път някой го е грижа за това

20.01.2014 in Новини

Моето име е Николинка и съм на 36 години. Аз съм почти щастлива ...

Отчетоха междинни резултати от проекта “Семейство за всяко дете”

31.10.2013 in Новини

За 2013 г. към 1572 семейства са картографирани в областта и на тях им се оказват социални услуги, които предлагат ...

Две години Семеен център в гр. Шумен

14.10.2013 in Новини

Семейният център в гр. Шумен, подкрепен от УНИЦЕФ, отбеляза своя втори рожден ден. През 2013 г. Центърът е консултирал ...

Истинска история: Младен

14.05.2013 in Новини

Преди няколко години, когато станах приемна майка, не вярвах, че през дома ми ще преминат толкова много бебета. Самата ...

УНИЦЕФ открива трети Семейно-консултативен център за родители и малки деца във Велики Преслав

05.10.2012 in Новини

Днес отвори врати третият Семеен център за деца и родители в област Шумен, в гр. Велики Преслав. Центърът ще работи ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.